Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy.
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Vápník v lidském těle: Proč je tento minerál tak důležitý pro naše zdraví?

Vápník je jedním z klíčových a nejrozšířenějších minerálních prvků v lidském těle. Hraje zásadní roli v mnoha biologických procesech a pro naše zdraví je tak velmi důležitý. Tento článek poskytuje přehled o základních informacích týkajících se vápníku, jeho funkcích v těle a vlivu na lidské zdraví, je formách, doporučeném denním příjmu, zdrojích a možnostech rizik při nadbytku i nedostatku.

Za co všechno je vápník v lidském těle zodpovědný?

Vápník je zásadní minerál pro mnohé procesy v lidském těle. Jeho úkoly jsou rozmanité a mají zásadní význam pro udržení zdraví a funkčnosti různých tělesných systémů. Zde je přehled hlavních úkolů vápníku v lidském těle:

  1. Budování a udržování pevnosti kostí a zubů

Vápník je klíčovým stavebním prvkem pro kosti a zuby. Jeho dostatečná hladina je nezbytná pro růst, vývoj a udržování pevnosti kostní hmoty. Vápník v kostech také funguje jako rezervoár, ze kterého tělo může čerpat, když je potřeba dodatečný vápník pro jiné tělesné funkce.

  1. Svalová kontrakce

Vápník je zásadní pro správnou funkci svalů. Umožňuje svalovým vláknům se stahovat a relaxovat, což je nezbytné pro všechny svalové aktivity, od chůze a běhu až po dýchání a udržování srdečního rytmu. Mechanismus, kterým vápník toto umožňuje, zahrnuje uvolnění vápníku do svalových buněk, což vyvolá svalovou kontrakci.

  1. Přenos nervových signálů

Vápník hraje klíčovou roli v nervovém systému tím, že umožňuje přenos signálů mezi nervovými buňkami. Vápník ve skutečnosti pomáhá regulovat uvolňování neurotransmiterů, které jsou chemické látky umožňující komunikaci mezi nervovými buňkami.

  1. Srážlivost krve

Vápník je zásadní pro proces srážení krve, což je obranný mechanismus těla proti nadměrné ztrátě krve při poranění. Aktivuje několik klíčových faktorů potřebných pro tvorbu krevních sraženin, což pomáhá zastavit krvácení.

  1. Regulace enzymů a hormonů

Vápník ovlivňuje funkci různých enzymů a hraje roli v sekreci některých hormonů. Například je důležitý pro správnou funkci hormonů parathormonu a kalcitoninu, které regulují metabolismus vápníku v těle.

  1. Signální transdukce buňky

Vápník je zásadní pro přenos signálu uvnitř buňky, což je proces, při kterém buňky komunikují a reagují na změny ve svém okolí. Vápník může fungovat jako tzv. „druhý posel“ v různých signálních drahách, což pomáhá buňkám reagovat na externí signály a správně fungovat.

Formy vápníkuBLOG (71)

Vápník se vyskytuje v různých formách, které se liší svou biologickou dostupností a účinky na tělo. Zde jsou některé z běžně používaných forem vápníku v doplňcích stravy a potravinách:

Uhličitan vápenatý – je nejběžnější a typicky se nachází v antacidech. Je to jedna z nejhustších forem a poskytuje vysoký obsah vápníku. Kvůli lepší absorpci je vhodné jej užívat s jídlem.

Citrát vápenatý – je dobře absorbovatelný a může být užíván na prázdný žaludek. Je mírně dražší než uhličitan vápenatý, ale může být lepší volbou pro lidi s citlivějším trávicím systémem. My jsme citrát vápenatý použili v našem produktu Vápník.

Laktát vápenatý – je forma vápníku, která se dobře rozpouští a je snadno absorbovatelná. Často se používá ve zpracovaných potravinách jako zdroj vápníku a v doplňcích pro těhotné ženy nebo starší osoby

Fosfát vápenatý – se nachází v mnoha výživových doplňcích a také je přidáván do některých typů mléčných výrobků. Nabízí střední množství vápníku a je dobře absorbovatelný.

Glukonát vápenatý – je méně koncentrovaný, což znamená, že obsahuje méně vápníku ve srovnání s jinými formami. Je považován za dobře absorbovatelný.

Křemičitan vápenatý – je méně běžná forma vápníku, která se někdy používá jako protispékavé činidlo v práškových produktech.

Vápník a vitamín D₃

Vápník a vitamin D₃ tvoří v těle důležitý synergický pár, který je klíčový pro řadu biologických procesů, zejména pro zdraví kostí. Všechny aspekty zmíněné výše, ve kterých hraje vápník důležitou roli, by nefungovali správně bez přítomnosti právě vitaminu D₃.

Vitamín D₃

Vitamín D₃, je jednou z několika forem vitamínu D, který je získáván primárně z expozice slunečnímu záření na kůži. Vitamín D₃ je nezbytný pro řadu funkcí v těle, včetně podpory imunitního systému a regulace zánětu. Jeho klíčovou úlohou je však regulace hladin vápníku a fosforu v krvi.

Synergické působení vápníku a vitamínu D₃

  1. Absorpce vápníku

Vitamín D₃ hraje klíčovou roli v absorpci vápníku ve střevech. Bez dostatečného množství vitamínu D₃ tělo nedokáže efektivně vstřebávat vápník z potravy, což může vést k nedostatku vápníku a souvisejících zdravotních problémům, jako je osteoporóza.

  1. Ukládání vápníku v kostech

Vitamin D₃ nejenže pomáhá absorbovat vápník, ale také podporuje jeho ukládání v kostech. Tímto způsobem pomáhá udržovat kostní hustotu a předcházet kostním onemocněním.

  1. Regulace hladiny vápníku v krvi

Vitamin D₃ pomáhá regulovat hladinu vápníku v krvi tím, že zvyšuje schopnost těla reabsorbovat vápník a fosfor z ledvin zpět do krevního oběhu. Tímto způsobem udržuje nezbytné množství vápníku potřebné pro různé tělesné funkce.

Doplnění vápníku a vitamínu D₃

Doporučuje se, aby lidé, zejména starší a ti, kteří tráví málo času na slunci, užívali doplňky stravy právě s vápníkem a vitaminem D₃, aby podpořili jeho správnou absorpci a využit. Tento přístup může pomoci předcházet různým chronickým onemocněním, jako jsou osteoporóza a některé autoimunitní nemoci.

My jsme tuto kombinaci použili v našem produktu Vápník.

Doporučený denní příjem vápníkuBLOG (72)

Doporučený denní příjem vápníku se liší podle věku, pohlaví a životního stylu obecně. Například dospělí ve věku 19-50 let by měli přijímat přibližně 1000 mg vápníku denně. Ženy nad 50 let a všichni dospělí nad 70 let by měli zvýšit příjem na 1200 mg denně.

Zdroje vápníku

Vápník lze přirozeně získat z mnoha potravin. Mezi bohaté zdroje patří mléčné výrobky jako mléko, sýr a jogurt, listová zelenina, jako je brokolice a kapusta, ryby s kostmi, jako jsou sardinky a losos, obiloviny a nápoje obohacené o vápník. Mnoho lidí však nepřijímá doporučené denní množství vápníku prostřednictvím své stravy. To může být zvláště výstižné pro osoby, které nemají rády nebo nemohou jíst mléčné výrobky, jako jsou lidé s intolerancí laktózy nebo vegani. Doplňky stravy s vápníkem tak poskytují důležitý alternativní zdroj tohoto minerálu.

Nedostatek a nadbytek vápníku

Nedostatek vápníku může vést k řadě zdravotních komplikací. Mezi ně patří například:

  1. Osteopenie a osteoporóza

Nedostatek vápníku je spojen především s nízkou hustotou kostí, což může vést k osteopenii (mírné snížení kostní hustoty) nebo osteoporóze (vážné snížení kostní hustoty). Osteoporóza zvyšuje riziko zlomenin, zvláště v zápěstí, kyčlích a páteři, a běžná je zejména u starších lidí.

  1. Svalové křeče a tetanie

Nedostatek vápníku může vést k hyperaktivitě nervových buněk, což se může projevit jako svalové křeče, ztuhlost nebo tetanie (trvalé svalové kontrakce). Tyto příznaky jsou často viditelné na rukách a na nohou.

  1. Abnormální srdeční rytmus

Vápník hraje roli v regulaci srdečních funkcí, včetně srdečního rytmu. Nízké hladiny vápníku mohou vést k abnormálním srdečním rytmům, což může být potenciálně život ohrožující stav.

  1. Nervové příznaky

Nedostatek vápníku může ovlivnit funkci nervového systému, což může vést k neurologickým příznakům, jako jsou brnění a mravenčení kolem úst nebo v prstech.

  1. Psychické příznaky

Bylo zjištěno, že dlouhodobý nedostatek vápníku může mít vliv na psychiku, což se může projevit jako únava, podrážděnost a depresivní nálada.

  1. Zhoršené krevní srážení

Vápník je nezbytný pro správnou funkci systému srážlivosti krve. Nedostatek vápníku může způsobit zpožděné nebo nedostatečné krevní srážení, což může vést ke zvýšenému krvácení při poraněních.

Na druhou stranu i nadbytek vápníku, známý jako hyperkalcémie, může vzácně způsobovat nejrůznější potíže. Mezi ty nejtypičtější patří tvorba ledvinových kamenů.

 

Vápník je esenciální minerál, který je nezbytný pro řadu klíčových funkcí v těle. Správný příjem vápníku je zásadní pro udržení zdraví kostí, svalů, zubů, nervů a pro efektivní srážení krve. Je důležité zajistit, aby byl příjem vápníku z různých zdrojů dostatečný, ale ne nadbytečný, aby se předešlo potenciálním zdravotním komplikacím spojeným s jeho nedostatkem nebo nadbytkem.

Autor: Lucie Zavoralová

Vápník

Kombinace vápníku a vitamínu D3, která představuje klíčové prvky pro udržení zdravých kostí a zubů

Více informací