Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Artyčok: zelený zázrak pro trávení, srdce a celkové zdraví

Artyčok, známý svými kulatými listy a chuťově jemným květem, je nejen chutnou delikatesou, ale také ceněným zdrojem zdravotních benefitů. Tento článek se zaměřuje na různé aspekty, jak artyčoky ovlivňují lidské zdraví, včetně jejich nutričních hodnot, léčivých vlastností a potenciálních zdravotních přínosů.

Artyčok, známý vědecky jako Cynara cardunculus var. scolymus, je trvalka náležející do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae), která zahrnuje také slunečnice, sedmikrásky a pampelišky. Tato zajímavá rostlina je původem ze Středomoří a je známá svými jedlými květními pupeny. Artyčok vyrůstá ze silného kořenového systému a vyvíjí robustní listovou růžici, která může dosahovat více než 1,5 metru v průměru. Listy jsou velké, široké a mají stříbřitě zelenou barvu s hlubokými rozeklanými a tuhými ostny na koncích. Artyčokové květy se vyvíjejí v hustých květních pupenech, které jsou obklopeny vrstvami masitých listenů. Tyto květy jsou modrofialové a objevují se ve velkých, hustých hlávkách.

Zdravotní přínosy

Konzumace artyčoku přináší řadu prospěšných účinků na lidské zdraví, zahrnujících podporu trávení, snižování cholesterolu, zlepšení zdraví srdce a posílení imunitního systému. Zde jsou hlavní zdravotní přínosy artyčoku:

  1. Bohatý zdroj nutričních látek

Artyčoky jsou nízkokalorické, ale bohaté na vitamíny a minerály. Obsahují vitamín C, vitamín K, folát, železo a draslík. Tato kombinace je zásadní pro různé tělesné funkce, včetně výroby a údržby červených krvinek, regulace krevního tlaku a podpory imunitního systému.

  1. Podpora trávicího systémuBLOG artycok

Artyčoky jsou výjimečně bohaté na vlákninu, což pomáhá podporovat zdravé trávení tím, že zlepšuje střevní motilitu a snižuje pravděpodobnost zácpy. Kromě toho obsahují inulin, probiotickou vlákninu, která podporuje zdraví střevní mikroflóry tím, že slouží jako potrava pro prospěšné bakterie.

  1. Přínosy pro zdraví srdce

Díky svému obsahu flavonoidů a fenolických sloučenin, jako je luteolin, artyčoky napomáhají snížení hladiny špatného LDL cholesterolu a zvyšování hladiny dobrého HDL cholesterolu. Tyto vlastnosti mohou pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.

  1. Antioxidantní účinky

Artyčoky jsou jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů mezi zeleninou, což je činí účinnými v boji proti oxidativnímu stresu a předcházení poškození buněk. Antioxidanty, jako jsou cynarin a silymarin, jsou známé svými schopnostmi chránit játra a snižovat riziko určitých typů rakoviny.

  1. Protizánětlivé vlastnosti

Flavonoidy a další antiinflamatorní sloučeniny v artyčocích mohou pomoci zmírnit zánět, což je užitečné pro osoby trpící zánětlivými stavy, jako je například revmatoidní artritida.

  1. Zdraví jater

Artyčoky jsou často doporučovány jako přírodní způsob podpory detoxikace a zdraví jater. Podporují regeneraci jaterních buněk a mohou zlepšit schopnost jater filtrovat toxiny z krve.

  1. Potenciální antikancerogenní vlastnosti

Předběžné studie naznačují, že antioxidanty a další bioaktivní složky v artyčocích mohou hrát roli v prevenci a boji proti některým formám rakoviny, například rakovině prsu a kolorektálnímu karcinomu.

Artyčoky tak představují významný přínos pro zdraví, a to jak ve stravě, tak i ve formě doplňků stravy. Jsou nejen chutné, ale poskytují širokou škálu zdravotních výhod, které mohou podporovat dlouhodobou vitalitu a prevenci nemocí.

Jak užívat doplňky stravy z artyčoku

Při výběru doplňku stravy z artyčoku je důležité vybrat produkt od renomovaného výrobce a dbát na to, aby obsahoval standardizovaný extrakt listů artyčoku, což zaručuje konzistentní a efektivní dávkování aktivních složek. Doplňky jsou obvykle dostupné ve formě kapslí nebo tablet a dávkování se liší v závislosti na koncentraci extraktu.

Je důležité konzultovat užívání těchto doplňků se zdravotnickým odborníkem, zejména pokud užíváte jiné léky nebo máte zdravotní problémy, jelikož artyčok může interagovat s některými léky a není doporučený pro osoby s alergií na rostliny z čeledi hvězdnicovitých nebo s obstrukcí žlučových cest.

Možné vedlejší účinky

I když jsou doplňky z artyčoku obecně považovány za bezpečné, mohou u některých lidí vyvolat vedlejší účinky, jako jsou zažívací potíže, plynatost nebo alergická reakce. Při výskytu jakýchkoli nežádoucích reakcí je vhodné přestat produkt užívat a poradit se s lékařem.

Doplňky stravy z artyčoku jsou tedy užitečným nástrojem pro podporu zdraví, ale je třeba je užívat s ohledem na individuální zdravotní potřeby a v rámci komplexního přístupu k zdraví.

 

Artyčoky nejenže obohacují naše jídelníčky svou specifickou chutí, ale také přinášejí řadu zdravotních benefitů. Od podpory trávení a regulace cholesterolu až po boj proti zánětlivým onemocněním a posilování imunitního systému. Artyčoky jsou skutečně zeleninou, která si zaslouží pozornost jak gurmánů, tak i těch, kdo dbají na zdravý životní styl. Jako součást vyvážené stravy mohou artyčoky významně přispět k udržení pevného zdraví a prevenci mnoha onemocnění.

Autor: Lucie Zavoralová

Játra a ledviny

Doplňek stravy, který je pečlivě vyvinutý pro podporu zdraví vašich klíčových detoxikačních orgánů

Více informací