Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Cholin bitartrát: Jaký je jeho vliv na lidské zdraví

Cholin bitartrát je organická sloučenina a forma cholinu, která je často používána jako doplněk stravy. Cholin je esenciální živina nezbytná pro mnoho funkcí v lidském těle, včetně metabolismu, transportu lipidů a syntézy neurotransmiterů. Cholin bitartrát je zvláště populární díky faktu, že je velmi dobře rozpustný ve vodě, což usnadňuje jeho vstřebávání v těle. V tomto článku se podíváme na potenciální zdravotní přínosy a rizika spojená s užíváním cholinu bitartrátu.

Pozitivní vliv na lidské zdraví

Cholin bitartrát, který je dobře vstřebatelnou formou cholinu, přináší množství zdravotních výhod díky své roli ve funkcích těla, jako je mozková aktivita, metabolismus a vývoj. Zde jsou hlavní zdravotní přínosy cholinu bitartrátu:

  • Podpora kognitivních funkcí: Cholin je zásadní pro tvorbu acetylcholinu, klíčového neurotransmiteru pro učení a paměť. Dostatečný příjem cholinu může zlepšit mentální funkce a pomoci v prevenci kognitivního úpadku spojeného s věkem nebo neurodegenerativními onemocněními jako je Alzheimerova choroba.
  • Metabolismus lipidů: Cholin je nezbytný pro správnou funkci metabolismu tuků a cholesterolu. Pomáhá přenášet tuky z jater, což může pomoci předcházet jaterním onemocněním, jako je jaterní steatóza, neboli ztučnění jater, která může nastat, když se tuky hromadí v játrech.
  • Zdraví jater: Dostatečný příjem cholinu je klíčový pro udržení zdravých jater, protože cholin pomáhá v odstraňování tuků z jaterních buněk. Nedostatek cholinu je spojen s vznikem jaterních onemocnění.
  • Podpora během těhotenství: Cholin je zásadní pro správný vývoj mozku a nervového systému plodu. Vyšší příjem cholinu během těhotenství může vést k lepšímu kognitivnímu a paměťovému vývoji dítěte.
  • Protizánětlivé účinky: Výzkumy naznačují, že cholin může působit protizánětlivě. To může být prospěšné pro osoby trpící autoimunitními onemocněními nebo chronickými zánětlivými stavy.
  • Zlepšení fyzického výkonu: Existují studie naznačující, že cholin může zlepšit vytrvalost a výkon při fyzické aktivitě tím, že zlepšuje komunikaci mezi nervy a svaly.

Pro koho je cholin bitartrát vhodným doplňkem stravy?

Cholin bitartrát může být prospěšný jako doplněk stravy pro různé skupiny lidí, závislé na jejich specifických potřebách a zdravotním stavu. Zde jsou některé skupiny, které by mohly zvažovat jeho užívání:

  • Těhotné ženy: Během těhotenství je zvýšená potřeba cholinu kvůli jeho roli ve vývoji mozku plodu. Dostatečný příjem cholinu může podporovat normální vývoj mozku a nervového systému u dítěte.
  • Starší dospělí: S věkem může dojít ke snížení přirozené schopnosti těla vyrábět acetylcholin. Cholin bitartrát může pomoci podporovat kognitivní funkce a možná přispět k prevenci kognitivního úpadku spojeného s věkem, jako je demence nebo Alzheimerova choroba.
  • Osoby s genetickou predispozicí k nižšímu příjmu cholinu: Některé osoby mají genetické variace, které zvyšují jejich potřebu cholinu. Tyto osoby mohou mít z užívání doplňku větší prospěch.
  • Sportovci a ti, kteří vykonávají intenzivní fyzickou aktivitu: Cholin může podporovat vytrvalost a výkon tím, že zlepšuje komunikaci mezi nervy a svaly. To může být prospěšné pro sportovce a ty, kteří se věnují fyzicky náročným činnostem.
  • Osoby trpící metabolickými nebo jaterními onemocněními: Vzhledem k roli cholinu v metabolismu tuků a jeho schopnosti pomáhat přenášet tuky z jater, by osoby trpící metabolickými nebo jaterními onemocněními mohly mít z užívání cholinu bitartrátu prospěch.
  • Lidé s rizikem srdečních onemocnění: Existují důkazy, že cholin může pomoci snížit hladinu homocysteinu v krvi, což je faktor spojený s rizikem srdečních onemocnění.

Je však důležité pamatovat, že užívá cholinu bitartrátu může mít i svá rizika a proto každý, kdo zvažuje jeho užívání, by měl své záměry konzultovat s lékařem nebo odborníkem na výživu, zvláště pokud užívá jiné léky nebo má zdravotní komplikace.

Potenciální rizika způsobená užíváním cholinu bitartrátuBLOG (97)

Ačkoliv je cholin bitartrát všeobecně považován za bezpečný, může jeho užívání přinášet některá rizika a vedlejší účinky, zvláště při vysokých dávkách. Zde jsou některá z potenciálních rizik:

  • Gastrointestinální potíže: Mezi běžné vedlejší účinky patří nevolnost, zvracení, průjem a žaludeční křeče. Tyto příznaky jsou často důsledkem vysokého příjmu cholinu.
  • Zápach: Cholin může způsobit specifický rybí zápach těla, což je stav známý jako trimethylaminurie. Tento jev nastává, když tělo nemůže efektivně metabolizovat cholin, což vede k akumulaci trimethylaminu.
  • Snížení krevního tlaku: Užívání vysokých dávek cholinu bylo spojeno se snížením krevního tlaku, což může být rizikové pro osoby s již nízkým krevním tlakem nebo ty, kteří užívají léky na snížení krevního tlaku.
  • Riziko rakoviny: Existují některé výzkumy naznačující, že vysoký příjem cholinu může být spojen s vyšším rizikem některých typů rakoviny, včetně prostatického karcinomu. Nicméně, důkazy nejsou jednoznačné a výzkum v této oblasti pokračuje.

Cholin v potravě

Cholin bitartrát se používá v této formě jako doplněk stravy, protože bitartrát pomáhá cholin v těle lépe vstřebávat. Samotný cholin se ale běžně vyskytuje také v potravě. Níže jsou uvedeny některé běžné zdroje:

  • Játra: Játra, zejména hovězí, jsou jedním z nejbohatších zdrojů cholinu. Jedna porce může obsahovat více než 400 mg cholinu.
  • Vejce: Žloutky jsou vynikajícím zdrojem cholinu. Jedno velké vejce může obsahovat asi 150 mg cholinu.
  • Maso: Hovězí, kuřecí a vepřové maso jsou dobrými zdroji cholinu. Obsah cholinu se liší podle typu masa a jeho části.
  • Ryby: Tučné ryby jako losos, treska a sardinky jsou dobrými zdroji cholinu.
  • Mořské plody: Krevety a mušle také obsahují cholin.
  • Mléčné výrobky: Mléko, sýr a jogurt obsahují cholin, přičemž obsah se může lišit podle typu a zpracování výrobku.
  • Ořechy a semena: Určité ořechy a semena, jako jsou arašídy, mandle a slunečnicová semínka, obsahují menší množství cholinu.
  • Některé druhy zeleniny: Brokolice, květák a zelí obsahují cholin, byť v menším množství než zdroje živočišného původu.
  • Luštěniny: Fazole, čočka a hrách mají střední obsah cholinu a jsou dobrým zdrojem pro vegetariány a vegany.
  • Celozrnné produkty: Quinoa, oves a celozrnné produkty mohou také přispět k příjmu cholinu, ale opět v nižších množstvích ve srovnání s živočišnými zdroji.

 

Jak jsme se v článku dozvěděli, cholin bitartrát je významný doplněk stravy, který má potenciál přinést mnoho zdravotních přínosů díky své roli v kognitivních funkcích, metabolismu tuků, zdraví jater a podpoře během těhotenství. Přestože je vcelku bezpečný, je důležité být si vědom možných vedlejších účinků a rizik, zejména při vysokých dávkách. Udržení správné hladiny cholinu v těle lze také zajistit dostatečným příjmem živočišných a rostlinných zdrojů v běžné stravě, což je důležité pro udržení optimálního zdraví i bez doplňků stravy.

Autor: Lucie Zavoralová

Játra a ledviny

Doplňek stravy, který je pečlivě vyvinutý pro podporu zdraví vašich klíčových detoxikačních orgánů

Více informací