Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Testosteron: Klíčový hormon (nejen) v mužském těle

Testosteron je steroidní hormon, který hraje zásadní roli v tělech mužů i žen, přičemž jeho úloha a úroveň se liší v závislosti na pohlaví. Tento článek poskytne komplexní pohled na testosteron, jeho funkce, význam a způsoby jeho měření.

Co je to testosteron?

Testosteron je primárně považován za mužský pohlavní hormon, produkovaný hlavně v Leydigových buňkách varlat u mužů a v menší míře vaječníky u žen. Kromě toho se malé množství testosteronu tvoří také v nadledvinách obou pohlaví. Chemicky patří mezi androgeny, což jsou hormony, které stimulují nebo kontrolují vývoj a udržení mužských charakteristik.

Základní funkce testosteronu

Testosteron má klíčovou roli v několika biologických procesech:

  1. Sexuální vývoj a reprodukce: Je zodpovědný za vývoj mužských pohlavních orgánů při narození, stejně jako za sekundární pohlavní znaky, jako je růst vousů, změny hlasu a růst svalové hmoty během puberty.
  2. Svalový růst a kostní hustota: Testosteron podporuje syntézu proteinů, což vede k rozvoji svalové hmoty a síly. Rovněž má důležitou roli v udržení kostní hustoty.
  3. Vliv na chování: Testosteron může ovlivňovat chování, přičemž vysoké hladiny jsou někdy spojovány s agresivitou a sexuální touhou.
  4. Celkové zdraví a pohoda: Tento hormon přispívá k celkovému duševnímu a fyzickému zdraví.

Volný versus vázaný testosteron

Testosteron v krevním řečišti existuje ve dvou formách – volné a vázané. Většina testosteronu (asi 98 %) je vázána na bílkoviny, jako je sex hormon-binding globulin (SHBG) nebo albumin. Tyto formy jsou biologicky méně aktivní. Zbývající volný testosteron je biologicky aktivní a může volně pronikat do buněk a ovlivňovat jejich funkce. Měření hladiny volného testosteronu může být důležitější pro posouzení jeho skutečného účinku v těle.

Vyšetření testosteronuBLOG 93

Test hladiny testosteronu se provádí z krve, obvykle ráno, kdy jsou hladiny testosteronu nejvyšší. Test je užitečný pro diagnostiku různých zdravotních stavů, jako jsou problémy s plodností, poruchy erekce, neobvyklý vývoj pohlavních orgánů a některé typy nádorů. Výsledky testu pomáhají lékaři určit, zda jsou hladiny testosteronu v normálním rozmezí, což se liší podle věku a pohlaví.

Kdy je vyšetření vhodné?

Vyšetření je vhodné pro osoby, které u sebe vnímají symptomy spojené s nízkým nebo vysokým testosteronem, jako je nízké libido, změny nálady, úbytek svalové hmoty, nevysvětlitelné zvýšení hmotnosti nebo chronická únava. Lékař může také doporučit testování hladiny testosteronu jako součást širšího vyšetření hormonálního profilu.

Co říkají výsledky?

Výsledky vyšetření testosteronu mohou odhalit buď zvýšenou nebo sníženou hladinu testosteronu a s tím související zdravotní potíže:

Nízká hladina testosteronu

Nízká hladina testosteronu, známá také jako hypogonadismus, může mít značný dopad na zdraví a kvalitu života. Příznaky, důsledky a možné léčebné přístupy se liší v závislosti na individuálních okolnostech a zdravotním stavu dotyčného.

Příznaky nízké hladiny testosteronu

Příznaky spojené s nízkým testosteronem mohou být fyzické, psychické i sexuální povahy. Mezi typické příznaky patří:

  • Únava a snížená energie: Postižení mohou cítit neobvyklou únavu nebo nedostatek energie pro každodenní činnosti.
  • Změny v sexuální funkci: To zahrnuje snížené libido, problémy s erekcí nebo sníženou spermatickou produkci.
  • Fyzické změny: Mohou se objevit ztráta svalové hmoty a síly, nárůst tělesného tuku a rozvoj gynekomastie (zvětšení prsou u mužů).
  • Emoční a kognitivní změny: Někteří muži mohou zaznamenat depresi, úzkost nebo sníženou schopnost koncentrace.
  • Změny v kostní hustotě: Testosteron pomáhá udržovat kostní hustotu, a jeho nízké hladiny mohou zvyšovat riziko osteoporózy.

Příčiny nízkého testosteronu

Nízká hladina testosteronu může být způsobena různými faktory, včetně:

  • Stárnutí: Přirozený pokles testosteronu je běžný s věkem.
  • Poruchy varlat: Jako jsou zranění, infekce nebo léčba rakoviny.
  • Hormonální nerovnováhy: Problémy s hypofýzou nebo nadledvinami mohou ovlivnit produkci testosteronu.
  • Chronické nemoci: Jako jsou obezita, diabetes typu 2 a chronické renální onemocnění.
  • Léky: Některé léky, včetně opioidů a kortikosteroidů, mohou snížit hladiny testosteronu.

Pokud lékař diagnostikuje nízký testosteron, může doporučit několik možností léčby v závislosti na příčině a celkovém zdravotním stavu. Léčba obvykle zahrnuje hormonální substituční terapie, která může pomoci obnovit normální hladiny testosteronu a zlepšit symptomy. Důležitá je také změna životního stylu, včetně zdravé stravy a pravidelného cvičení.

Nízká hladina testosteronu u žen, i když méně diskutovaná než u mužů, může mít také značný dopad na jejich zdraví a kvalitu života. Testosteron není jen mužský hormon; i ženy ho produkují, převážně vaječníky a nadledvinami, ačkoliv v menších množstvích. Nízká hladina testosteronu u žen může vést k různým symptomům a zdravotním problémům. Typické příznaky jsou podobné jako u mužů a patří mezi ně například únava nebo růst tukové tkáně a ztráta svalů.

Vysoká hladina testosteronuBLOG 81

Vysoká hladina testosteronu, ač méně běžná než nízké hladiny, může mít také značné důsledky pro obě pohlaví, zvláště u žen, kde může být příznakem určitých zdravotních stavů.

Příznaky vysoké hladiny testosteronu

U mužů

  1. Agresivní chování a náladovost: Vysoké hladiny testosteronu mohou zvýšit agresivitu a podrážděnost.
  2. Akné a mastná kůže: Zvýšená produkce mazu může vést k výskytu akné.
  3. Růst vlasů: Zvýšený růst vlasů na těle a obličeji, ale také může dojít k předčasné plešatosti.
  4. Zvýšené libido: Muži mohou zaznamenat zvýšenou sexuální touhu.
  5. Problémy s prostatou: Dlouhodobě vysoké hladiny testosteronu mohou zvýšit riziko problémů s prostatou, včetně benigní hyperplazie prostaty nebo rakoviny prostaty.

U žen

  1. Hirsutismus: Neobvyklý růst tmavých nebo hrubých vlasů v typicky mužském vzoru (např. na obličeji nebo hrudi).
  2. Akné nebo mastná kůže: Stejně jako u mužů může dojít ke zvýšené produkci mazu a výskytu akné.
  3. Změny menstruačního cyklu: Vysoké hladiny testosteronu mohou narušit nebo zcela zastavit menstruační cykly.
  4. Zvýšené svalstvo a hlubší hlas: Může dojít k zesílení svalové hmoty a ke změnám v tonu hlasu.
  5. Zvýšené libido: Podobně jako u mužů, i u žen může dojít ke zvýšení sexuální touhy.

Možné příčiny vysoké hladiny testosteronu

U mužů

  1. Užívání anabolických steroidů: Toto je často záměrná příčina zvýšených hladin testosteronu, zejména u sportovců a kulturistů.
  2. Adrenální tumory: Tyto nádory mohou produkovat nadměrné množství hormonů, včetně testosteronu.
  3. Zvýšená aktivita hypofýzy: Někdy může hypofýza vylučovat nadměrné množství látek stimulujících produkci testosteronu.

U žen

  1. Polycystický ovariální syndrom (PCOS): Jedna z nejčastějších hormonálních poruch u žen, která může způsobit vysoké hladiny androgenů, včetně testosteronu.
  2. Nádory vaječníků nebo nadledvin: Tyto nádory mohou přímo produkovat testosteron nebo jiné androgeny.
  3. Kongenitální adrenální hyperplazie (CAH): Genetická porucha, která ovlivňuje schopnost nadledvin regulovat hormony, včetně testosteronu.

Diagnostika a léčba

Diagnostika vysoké hladiny testosteronu zahrnuje krevní testy a často další vyšetření pro identifikaci základních příčin, jako jsou ultrazvuk, CT nebo MRI. Léčba závisí na příčině a může zahrnovat:

  • Léčbu léky: Například antiandrogeny nebo jiné hormonální léčby, které regulují produkci nebo účinky testosteronu.
  • Chirurgické zákroky: V případě nádorů mohou být nutné chirurgické zákroky pro jejich odstranění.
  • Změny životního stylu a dietu: Ty mohou pomoci regulovat hladiny hormonů, zejména u žen s PCOS.

Správná diagnóza a léčba jsou klíčové pro správu symptomů a prevenci dlouhodobých zdravotních problémů spojených s vysokými hladinami testosteronu.

 

Testosteron tedy hraje nezastupitelnou roli v mnoha aspektech zdraví a vývoje. Pravidelné testování a monitorování jeho hladin mohou pomoci zachovat optimální zdraví a předejít možným zdravotním komplikacím spojeným s jeho nerovnováhou.

Autor: Lucie Zavoralová

Vyšetření testosteronu

Vyšetření hladin celkového testosteronu a volného testosteronu

Více informací