Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy.
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Železo v lidském těle: Důležitý minerál, bez kterého se neobejdeme

Železo je jedním z nezbytných prvků pro lidské zdraví a hraje klíčovou roli v mnoha tělesných procesech. Tento stopový prvek je zásadní pro výrobu hemoglobinu, proteinu v červených krvinkách, který transportuje kyslík z plic do ostatních částí těla. Kromě toho železo podporuje správnou funkci imunitního systému, udržuje zdravou kůži, vlasy a nehty a přispívá k celkové energetické úrovni organismu. V tomto článku prozkoumáme, jakými všemi způsoby tedy železo ovlivňuje naše zdraví, jak rozpoznat jeho nedostatek a jak zabezpečit jeho adekvátní příjem ve stravě.

Procesy v lidském těle, které potřebují železo

Syntéza hemoglobinu: Železo je základní složkou hemoglobinu, proteinu v červených krvinkách, který transportuje kyslík z plic do všech částí těla. Bez dostatečného množství železa nemůže tělo vyrobit dostatek hemoglobinu, což může vést k anémii.

Myoglobin a svalová funkce: Železo je také součástí myoglobinu, proteinu, který pomáhá dodávat kyslík do svalových buněk. To je zvláště důležité pro vytrvalost a svalovou aktivitu.

Enzymatické funkce: Železo je důležitým prvkem mnoha enzymů, které podporují různé biochemické reakce v těle, včetně těch, které přispívají k produkci energie a metabolismu DNA.

Podpora imunitního systému: Železo je nezbytné pro růst a správnou funkci imunitních buněk, zejména lymfocytů a makrofágů, které jsou zásadní pro obranu těla proti infekcím.

Neurologický vývoj: Železo je důležité pro normální neurologický vývoj u dětí a udržuje zdravou mozkovou funkci v průběhu života tím, že podporuje tvorbu neurotransmiterů a myelinizaci neuronů.

Regulace teploty: Železo pomáhá udržovat konzistenci tělesné teploty, regulací enzymatických funkcí a metabolických procesů.

Detoxikace: Jako součást některých enzymů podílejících se na detoxikaci, železo pomáhá v eliminaci škodlivých látek z těla.

Jak je tedy vidět, železo je v našem těle zodpovědné za spoustu věcí, od těch nejdůležitějších fyziologických pochodů, až po ty méně významné. Je pro to důležité nezanedbávat jeho dostatečný příjem, neboť to může způsobit řadu zdravotních problémů, které si představíme dále.

Jaké problémy způsobuje nedostatek železa?BLOG (91)

Anémie z nedostatku železa: Nejběžnějším přímým důsledkem nedostatku železa je železodeficitní anémie. Tento stav nastává, když tělo nemá dostatek železa k výrobě hemoglobinu. Anémie se projevuje únavou, slabostí, bledostí kůže, závratěmi a někdy i ztíženým dýcháním.

Snížená imunitní funkce: Nedostatek železa může ovlivnit schopnost těla bojovat s infekcemi, protože železo je důležité pro správnou funkci některých imunitních buněk.

Problémy s kognitivním a fyzickým vývojem u dětí: U dětí může nedostatek železa způsobit zpoždění ve vývoji, sníženou kognitivní funkci a obtíže ve škole.

Únava a snížená pracovní kapacita: Nedostatek železa často vede k únavě a nedostatku energie, což je způsobeno sníženou schopností červených krvinek dopravovat kyslík do tělesných tkání.

Problémy se srdcem: V těžších případech může chronický nedostatek železa vést k zátěži srdce, protože tělo se snaží čerpat více krve, aby kompenzovalo snížený obsah kyslíku, což může vést k zvýšenému riziku srdečních onemocnění.

Problémy s kůží a vlasy: Nedostatek železa může způsobit vypadávání vlasů a suchou, poškozenou kůži.

Restless Legs Syndrome (RLS): Některé studie naznačují, že nedostatek železa může být spojen s Restless Legs Syndrome, což je stav, při kterém lidé pociťují nepříjemné pocity a nutkání pohybovat nohama, zvláště v noci.

Příznaky nedostatku železa v těle mohou být různorodé a často se projevují postupně, což někdy ztěžuje rychlou diagnózu. Mezi ty nejběžnější a nejlépe pozorovatelné patří například únava, slabost, bledost kůže nebo sliznic, závratě, zvýšená srdeční frekvence anebo chladné ruce a nohy.

Nadbytek železa a toxicita

Stejně jako je tomu tak téměř u všech minerálů vyskytujících se v těle, i zde bohužel platí, že méně znamená někdy více, a přestože je dostatek železa pro zdraví zásadní, je potřeba být obezřetný i při nadměrném příjmu. Nadbytek železa v těle totiž může vést k vážným zdravotním problémům, známým jako hemochromatóza nebo železná přetížení. Tyto stavy mohou mít následující dopady:

Poškození orgánů: Nadměrné hromadění železa v těle může vést k poškození klíčových orgánů jako jsou játra, srdce a slinivka. Dlouhodobé usazování železa v játrech může způsobit jaterní cirhózu, která je vážným onemocněním a může vést až k jaternímu selhání.

Diabetes mellitus: Nadměrné množství železa může poškodit slinivku břišní, což může vést k narušení její schopnosti produkovat insulin, a tím způsobit diabetes.

Problémy se srdcem: Nadbytek železa může vést ke kardiomyopatii, stavu, kdy je srdce ztuhlé a méně schopné efektivně pumpovat krev, což může vést k srdečnímu selhání nebo arytmiím.

Artritida: Nadměrné hromadění železa v pojivových tkáních a kloubech může způsobit bolesti a záněty, které mohou vést k artritidě.

Hormonální problémy: Nadměrné množství železa může narušit funkci štítné žlázy a hypofýzy, což může vést k různým hormonálním nerovnováhám.

Hyperpigmentace kůže: Nadbytek železa může způsobit ztmavnutí kůže, což je často viditelné na kůži jako bronzová nebo šedá barva.

Neurologické problémy: Nadbytek železa může poškodit nervový systém a přispívat k vývoji neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba nebo Parkinsonova choroba.

Léčba nadměrného hromadění železa v těle obvykle zahrnuje metody jako jsou flebotomie (pravidelné odstraňování krve) nebo chelatační terapie, která pomáhá odstraňovat nadbytečné železo z těla.

Doporučený denní příjem železa

se pohybuje zhruba mezi 10-20 mg denně, podle věku, pohlaví a způsobu života. Ženy by obecně měly mít příjem až dvakrát větší než muži, kvůli menstruaci.

Zdroje železa v potravěBLOG (92)

Železo je v běžných potravinách k dispozici ve dvou formách: jako hemové železo a nehemové železo. Hemové železo se nachází v živočišných produktech a je lépe vstřebatelné, zatímco nehemové železo se nachází v rostlinných produktech a je vstřebáváno méně efektivně. Zde jsou některé běžné zdroje obou forem železa:

Zdroje hemového železa (živočišné produkty):

  • Červené maso: jako hovězí a jehněčí
  • Drůbež: zejména tmavé maso, jako jsou stehna a stehenní části
  • Vnitřnosti: jako játra a ledviny, které jsou zvláště bohaté na železo
  • Mořské plody: jako ústřice, sardinky a tuňák

Zdroje nehemového železa (rostlinné produkty):

  • Luštěniny: jako čočka, fazole a cizrna
  • Obiloviny: celozrnné produkty, obiloviny obohacené železem
  • Zelená listová zelenina: jako špenát a kapusta
  • Sušené ovoce: jako rozinky a meruňky
  • Semena a ořechy: jako dýňová semínka, sezamová semínka a mandle

Vstřebatelnost nehemového železa může být zvýšena společnou konzumací s potravinami bohatými na vitamin C, jako jsou například citrusy, kiwi, papriky nebo rajčata. Toto je obzvláště důležité pro vegany a vegetariány, kteří právě přijímají téměř výhradně nehemové železo.

 

Jak jsme se v článku dozvěděli, železo je nezbytným prvkem, který hraje klíčovou roli ve zdraví a správném fungování našeho těla. Vzhledem k potenciálním zdravotním rizikům spojeným s jeho nedostatkem nebo nadbytkem je důležité udržovat vyváženou úroveň tohoto prvku prostřednictvím správné stravy nebo, v případě potřeby, nejrůznějších doplňků. Zvláště u rizikových skupin, jako jsou těhotné ženy, malé děti, vegetariáni a starší dospělí, je důležité pravidelně sledovat hladinu železa a vyhledat lékařskou pomoc při jakýchkoli příznacích nedostatku nebo přebytku.

V konečném důsledku je klíčem k udržení optimálního zdraví a prevenci souvisejících onemocnění proaktivní přístup ke správě příjmu železa a porozumění jeho zásadní roli v našem těle. Integrací bohatých zdrojů železa do naší stravy a vědomým dodržováním doporučených denních dávek, můžeme zlepšit naše celkové zdraví i životní pohodu.

Autor: Lucie Zavoralová

Železo Komplex

Doplňek stravy, který obsahuje synergickou kombinaci železa, vitamínu B6 a vitamínu B12

Více informací
 
 

Vyšetření železa

Nechte si vyšetřit hladinu železa a dalších analytů v krvi

Více informací