Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Enzym laktáza: Látka nezbytná pro správné trávení mléčného cukru

Laktáza je enzym, který hraje zásadní roli v trávicím procesu všech savců, tedy i nás lidí. Tento enzym je specificky zodpovědný za štěpení laktózy, což je hlavní cukr obsažený v mléce, na glukózu a galaktózu, které jsou snadněji vstřebatelné a lidské tělo je tedy pak může využít jako zdroj energie. Následující článek poskytuje podrobný přehled o funkci, biologii a klinickém významu enzymu laktázy.

Biologický význam a funkce laktázy

  • Trávení mléka: Laktáza umožňuje trávit mléko, které je v raných fázích života primárním zdrojem výživy. Mléko obsahuje laktózu, která je pro mnohé organismy bez přítomnosti laktázy nestravitelná.
  • Absorpce živin: Rozkladem laktózy na glukózu a galaktózu umožňuje laktáza efektivní absorpci těchto monosacharidů ve střevním traktu. Tyto cukry jsou klíčové pro produkci energie a jsou také nezbytné pro různé metabolické procesy.
  • Mikrobiální flóra: Produkty rozkladu laktózy mohou ovlivnit složení střevní mikroflóry. Glukóza a galaktóza mohou podporovat růst prospěšných bakterií, jako jsou bifidobakterie, které hrají významnou roli ve zdraví střev.

Laktáza je aktivně exprimována ve štětinkách tenkého střeva, kde přímo přichází do kontaktu s potravinami obsahujícími právě laktózu. Toto umístění zajišťuje, že laktóza je rozkládána dříve, než by mohla způsobit trávicí potíže.

Genetika a regulace

Aktivita laktázy je regulována na několika úrovních, včetně genetické, epigenetické a prostřednictvím dietních vlivů. Gen pro laktázu, známý jako LCT, se u lidí nachází na 2. chromozomu. Existují různé genetické variace tohoto genu, které mohou ovlivnit míru aktivity laktázy během různých životních období. Většina lidí zažívá pokles aktivity laktázy po ukončení kojení, tzv. odstavení, což je známé jako laktózová intolerance. Toto funguje jako adaptace na dospělou stravu s nižším obsahem laktózy. Avšak u některých populací, jako jsou Evropané, došlo k evoluční adaptaci, která umožňuje trvalou aktivitu laktázy do dospělosti, známou jako laktózová persistenci.

Schopnost trávit mléko v dospělosti (laktózovou persistenci) lze považovat za evoluční výhodu v určitých geografických oblastech, kde byl chov dobytka a konzumace mléka běžný. To vedlo k větší dostupnosti zdrojů jídla a mělo důležitý dopad na kulturní a sociální vývoj těchto populací.

Laktáza tedy představuje fascinující příklad toho, jak biologické procesy a genetické adaptace ovlivňují dietní zvyklosti a v širším měřítku i kulturní vývoj člověka.

Laktózová intolerance

Laktózová intolerance je stav, kdy tělo nedokáže efektivně trávit laktózu, což je hlavní cukr v mléce a dalších mléčných produktech. Tento stav je způsoben nedostatkem enzymu laktáza, který je potřebný k rozkladu laktózy na glukózu a galaktózu, jednoduché cukry, které mohou být absorbovány střevní stěnou. Laktózová intolerance není to samé jako alergie na mléko, která je způsobena imunitní reakcí na bílkoviny obsažené v mléce.

Příznaky laktózové intolerance

Příznaky laktózové intolerance se obvykle objevují krátce po konzumaci mléčných výrobků a mohou zahrnovat:BLOG (99)

  • Nadýmání
  • Bolesti břicha
  • Křeče
  • Průjem
  • Zvýšená produkce plynu

Tyto příznaky jsou způsobeny tím, že nestrávená laktóza přechází do tlustého střeva, kde je fermentována střevními bakteriemi, což vede k produkci plynu a dalších trávicích potíží.

Příčiny laktózové intolerance

Existují tři hlavní typy laktózové intolerance:

Primární laktózová intolerance: Tento nejčastější typ je způsoben geneticky podmíněným poklesem produkce laktázy po odstavení. Vyskytuje se často u lidí afrického, asijského, hispánského a jižního evropského původu.

Sekundární laktózová intolerance: Tento typ může nastat v důsledku zranění, nemocí nebo operací ovlivňujících tenké střevo, jako je Crohnova nemoc, celiakie nebo gastroenteritida. Poškození střeva může dočasně snížit produkci laktázy.

Vrozená laktózová intolerance: Tento vzácný stav je způsoben genetickou mutací, která vede k tomu, že novorozenci nemají žádnou aktivitu laktázy ihned od narození, protože tělo si neumí enzym samo vůbec syntetizovat. Tento stav vyžaduje úplné vyřazení laktózy z diety již od kojeneckého věku.

Laktózová intolerance se diagnostikuje pomocí několika testů, včetně dechového testu na vodík, testu tolerance laktózy z krve nebo testu kyseliny ve stolici u malých dětí. Léčba zahrnuje úpravy stravy, jako je omezení nebo eliminace mléčných výrobků. Mnoho lidí s laktózovou intolerancí může tolerovat malé množství laktózy nebo může užívat laktázové doplňky, které jim pomáhají trávit laktózu v mléčných výrobcích. Pro jinak zdravého člověka ale nepředstavuje laktózová intolerance prakticky žádná zdravotní rizika.

Využití laktázy v klinické praxi

Enzym laktáza má významné využití v klinické praxi, především v léčbě laktózové intolerance. Podívejme se na několik klíčových oblastí, jak je laktáza využívána v medicíně:

Laktázové doplňky

Nejběžnějším využitím laktázy v klinické praxi jsou orální laktázové doplňky. Tyto doplňky obsahují enzym laktázu, který pomáhá rozkládat laktózu obsaženou v mléčných výrobcích přímo v trávicím traktu, čímž předchází běžným symptomům laktózové intolerance, jako jsou nadýmání, křeče, průjem a plynatost.

Laktázové doplňky jsou k dispozici ve formě kapslí, tablet nebo kapek a užívají se těsně před konzumací mléčných produktů. Tímto způsobem mohou lidé s laktózovou intolerancí stále těžit z nutričních výhod mléka a mléčných produktů.

Laktázově ošetřené mléčné produkty

Pro ty, kteří preferují přímou konzumaci mléčných produktů bez nutnosti užívat doplňky, jsou k dispozici mléčné produkty ošetřené laktázou. Tyto produkty jsou předem ošetřeny laktázou, která rozkládá laktózu ještě před jejich dostáním na trh. To znamená, že jsou již "předtrávené" a snadněji stravitelné pro osoby s laktózovou intolerancí.

Klinické studie a výzkum

Laktáza je také předmětem výzkumu v klinických studiích, které se zaměřují na její potenciální využití ve specifických léčebných režimech nebo nových terapeutických postupech. Výzkumníci zkoumají možnosti využití laktázy v kombinaci s dalšími enzymy pro léčbu komplexnějších poruch trávení a absorpce.

Pediatrické využití

U malých dětí, které vykazují symptomy laktózové intolerance, může být použití laktázových doplňků užitečné k zajištění plynulého přechodu od kojeneckého mléka k jiným mléčným produktům. V pediatrii je to obzvláště důležité, protože mléčné produkty jsou zásadní pro správný růst a vývoj dětí.

Diagnostické testyBLOG (100)

Laktáza se někdy používá i v rámci diagnostických testů na laktózovou intoleranci, jako je například test tolerance laktózy, kde se sleduje reakce pacienta na konzumaci laktózy ve spojení s laktázovým enzymem.

Laktáza tedy představuje důležitý nástroj pro léčbu a zlepšení kvality života lidí s laktózovou intolerancí, a to jak ve formě doplňků, tak ve formě speciálně upravených potravin.

Závěr

Laktáza je zásadní enzym, který se nachází ve střevním traktu a je nezbytný pro trávení laktózy, hlavního cukru v mléce. Tento enzym štěpí laktózu na glukózu a galaktózu, což jsou jednoduché cukry, které mohou být efektivně absorbovány do krevního oběhu přes střevní stěnu. Funkce laktázy je klíčová zejména v raném dětství, kdy mléko představuje hlavní zdroj výživy.

S věkem mnoho lidí prožívá pokles produkce laktázy, což vede k stavu známému jako laktózová intolerance. Tento stav způsobuje trávicí potíže, jako jsou nadýmání, bolesti břicha, a průjem, které nastávají po konzumaci mléčných výrobků. Laktózová intolerance je zvláště běžná u dospělých z nezápadních populací, kde konzumace mléka není běžná po odstavení.

V moderní klinické praxi se laktáza používá k léčbě symptomů laktózové intolerance, a to buď prostřednictvím laktázových doplňků, které jedinci užívají při konzumaci mléčných produktů, nebo pomocí mléčných výrobků ošetřených laktázou, které již obsahují rozštěpenou laktózu. Tyto metody umožňují osobám s laktózovou intolerancí začlenit mléčné produkty do svého jídelníčku bez nepříjemných vedlejších účinků.

Autor: Lucie Zavoralová

Laktózová intolerance

DNA test na laktózovou intoleranci slouží k identifikaci genetických predispozic k nesnášenlivosti laktózy

Více informací